Mobbning 2 - 5 år

Om mobbning för de allra yngsta
Även de yngsta barnen förstår skillnaden mellan en snäll och en dum/elak handling. De kan mycket väl känna empati för den som är ledsen och förstå vilken handling eller ord som sårade.
De första åren är en bra tid att utveckla barnens empati och känsla för vad som är rätt eller fel. Det man lär sig från början kommer alltid omedvetet styra oss, ha företräde och "sitta i ryggmärgen".

Man kan visserligen lära om senare i livet men dessa kunskaper och känslor kommer inte att vara lika automatiserade hos oss. Därför är det så viktigt att vi lär barn empati redan när de är små.
Ett sätt att lära barnen medkänsla och undvika mobbning är att de förstår och känner igen när någon är dum så att de inte "hänger på". Lika viktigt är att de vet vad man kan göra för att hjälpa en som är ledsen och utsatt.

Bästa tiden att arbeta förebyggande mot mobbning är när barnen är små.
* Yngre barn lär sig genom att "härma" vuxna och "kopierar" ofta våra handlingar. Låt oss föregå med gott exempel och reagera på ett empatiskt och rättvist sätt.
* De yngsta barnen har nära till sina känslor och reagerar direkt. De döljer varken sina känslor eller handlingar, vilket gör det möjligt för oss att upptäcka vad som sker och gör att vi kan vägleda dem.
* Små barn skäms inte för att gråta eller vara arga. Det ger oss möjlighet att hjälpa dem, sätta ord på sina känslor och kanalisera dem rätt.
* De allra yngsta barnen har störst tilltro till oss vuxna. De är också mest utsatta och beroende av att vi reagerar på ett empatiskt och sunt sätt på olika händelser i barngruppen. 

Det blir en svårare uppgift om vi väntar med att förebygga och motverka mobbning.
* Högre upp i åldrarna blir barnen "experter" på att mobba när vuxna inte ser.
* De kommer att skämmas för sina tårar och "hålla masken". Det kommer att gynna mobbningen och mobbaren på bekostnad av den drabbade.

* Barnen kommer vara rädda att bli anklagade för skvaller om de berättar för någon vuxen.

* Deras tilltro till oss sjunker och vi får svårare att vara de goda föredömen vi gärna vill vara.

 _____________________________________________________________

Dum blir snäll

Nu finns boken som förebygger mobbning hos de allra minsta (2-5 år). Även de allra yngsta kan lära sig hur man blir en bra kompis och hur man hjälper en som är ledsen och ensam.

Dum blir snäll – En spännande rimsaga mot mobbning.
Filuren Dum är kall och blå som is. Han är enfärgad och väldigt dum. Alla filurerna är rädda för honom och gör som han säger. Särskilt synd är det om filuren Randan som blir ensam och ledsen när de andra sviker. Men en dag finner Randan en vän och filuren Dum inser hur fel han haft. 


ISBN 978-91-9796173-8, inbunden 24 sidor i färg.
Dum blir snäll ISBN 9789197961738_edited-1
Affisch

Till boken hör affischen "Snäll och en riktig vän".

Den visar hur Dum har förändrats när han kommit
till insikt om hur dumt det är att vara enfärgad och
dum och hur han nu istället vet hur man är "Snäll 
och en riktig vän".

Dum blir snäll affisch