Sverige är ett verkligt mångkulturellt land med över en miljon människor med utländsk bakgrund. Kulturkrockar är därför vanliga och de bygger ofta på missförstånd. Det gäller även när barn från olika kulturer leker eller pratar med varandra. Missförstånd som får slå rot kan växa till främlingsfientlighet och rasism.
Barn från olika kulturer kan tycka, tänka och känna olika inför saker och ting. Det kan visa sig när de leker eller umgås med varandra. Missförstånden kan göra barnen ledsna, arga och besvikna. Med bättre kunskap om olika kulturer kan kulturkrockar undvikas, förståelse och tolerans öka och det är bäst att börja när barnen är små.
_____________________________________________________________________________________________
Kompiskrocken En bok och arbetsmaterial om etnicitet för mindre barn
Kompiskrocken kan läsas som vilken spännande bok som helst, men den kan även användas som utgångspunkt för samtal med barn.
Mia och Lii kommer från olika kulturer och i boken får vi följa hur deras kulturkrock blir en kompiskrock. När de börjar leka märker de först inte att de tänker på olika saker. Men när det dyker upp en haj i skidbacken och det börjar snöa på palmerna blir det stopp i leken.
ISBN 91-974068-5-5. Inbunden 32 sidor med illustrationer i färg av Richard Wilke. |
 |
Kompis-spelet Bygger broar mellan olika kulturer
Ett spel som bygger på bokens handling. Barnen lär sig att förstå och tolka varandras världar i stället för att döma dem. Genom spelet konkretiseras flickornas skilda världar men visar också att det finns mycket som förenar dem - mer än det först verkar.
Spelet är ett tärningsspel och medan man tar sig fram byggs broar mellan de olika kulturerna. Man besöker de olika världarna som finns i boken och förstår att de hör ihop. (Tärning och spelpjäser ingår inte). |
 |
Handledning
I handledningen ges tips och råd om hur man utifrån boken kan diskutera vidare med barnen om etniska frågor, varför vi ser olika ut och varför vi tänker och känner olika inför olika saker.
I handledningen finns en mer ingående genomgång av spelet och hur man kan använda det för att hålla samtalet/arbetet igång att förebygga främlingsfientlighet och rasism.
ISBN 91-974068-6-4, 28 sidor häftad, gemensamt ISBN för handledning och spelplan. |
 |